ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ

«φάε φρέσκο λάδι και πίες παλιό κρασί»

Κάθε λάδι είναι μοναδικό όπως και ένα καλό κρασί. Αν θέλετε να μάθετε να διακρίνετε τις λεπτές διαφορές ανάμεσα σε ελαιόλαδα διαφορετικών τύπων/περιοχών, μπορείτε να πραγματοποιήσετε την εξής δοκιμασία:

  • Πριν ξεκινήσετε, κόψτε μερικές φέτες ψωμί σε μικρές μπουκιές.
  • Ρίξτε αρκετή ποσότητα από κάθε ελαιόλαδο σε ξεχωριστά γυάλινα μπολ.
  • Εξετάστε τη διαφορά στο χρώμα και στη υφή κάθε λαδιού, φέρνοντας το κάθε μπολ μπροστά σε μια λευκή επιφάνεια.
  • Καθαρίστε τον ουρανίσκο σας πίνοντας νερό και τρώγοντας ένα κομμάτι ψωμί πριν από κάθε δοκιμή γεύσης.
 
  • Πριν γευτείτε το λάδι, ανακατώστε το στο μπολ για να ελευθερωθεί το άρωμά του.
  • Φέρτε το μπολ κοντά στη μύτη σας και πάρτε βαθειά εισπνοή για να δεχτείτε το άρωμά του. Θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν διαφορές από λάδι σε λάδι.
  • Βουτήξτε μια μπουκιά ψωμί στο λάδι και δοκιμάστε το.
  • Εξετάστε τη γεύση και την υφή του λαδιού, καθώς και τη γεύση που μένει στο στόμα.
  • Μετά από αυτό, μπορεί να μη γίνετε ειδικοί γευσιγνώστες, αλλά θα μπορείτε να διαπιστώσετε τις διαφορές από λάδι σε λάδι, και ίσως να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.