ΕΛΙΑ: ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΣ
Aειθαλής, με μακρόστενα φύλλα, καλλιεργείται σε υποτροπικό-εύκρατο κλίμα. Το επιστημονικό της όνομα είναι Olea Europaea. Το ύψος της κυμαίνεται ανάμεσα στα τρία και τα δώδεκα μέτρα. Τα φύλλα της έχουν σκούρο πράσινο χρώμα από τη μία πλευρά και ασημένιο από την άλλη.Το δέντρο αντέχει πολύ καλά στο χρόνο και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει και την χιλιετία. Αν πεθάνει ο κυρίως κορμός, είναι δυνατόν να εμφανιστεί νέος από τις ρίζες. Δεν αντέχει το πολύ κρύο, αντέχει όμως την ξηρασία και τους δυνατούς ανέμους. Τα ελαιόδενδρα ανθίζουν την άνοιξη και γονιμοποιούνται με τον άνεμο. Δεν παράγουν καρπό τα πρώτα 5-8 χρόνια και δεν αναπτύσσονται πλήρως μέχρι τα 20 τους χρόνια. Ωριμάζουν και φτάνουν στην πλήρη απόδοση καρπού, στην ηλικία των 35-150 ετών και έκτοτε παράγουν καρπό, αδιάκοπα κάθε δύο χρόνια. Ο καρπός ωριμάζει έξι με οκτώ μήνες μετά την εμφάνιση την ανθοφορίας. Όταν οι ελιές “γίνουν”, το χρώμα τους από πράσινο γίνεται μαύρο, ενώ εξακολουθούν να κρέμονται στα κλαδιά για μερικές εβδομάδες. Για την παραγωγή ελαιόλαδου είναι απαραίτητο να αφεθούν οι ελιές να ωριμάσουν, αυτό όμως δεν ισχύει στην παραγωγή των βρώσιμων ελιών που μπορούν να μαζευτούν από τα δένδρα όταν είναι ακόμα πράσινες.
Τα φύλλα της ελιάς γίνονται τροφή για τα ζώα, το δε ξύλο της μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμη ύλη, αλλά και στην τέχνη της ξυλογλυπτικής. Τίποτα δεν πετιέται. Δεν είναι λοιπόν περίεργη η περίοπτη θέση της στην ελληνική ιστορία και μυθολογία. Είναι γνωστός άλλωστε ο μύθος της διαμάχης της Αθηνάς με τον Ποσειδώνα, για την ονομασία της πόλης των Αθηνών: η πόλη θα έπαιρνε το όνομα εκείνου ο οποίος θα προσέφερε ό,τι πιο πολυτιμότερο είχε… έτσι ο Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινα το βράχο και ξεπήδησε αλμυρό νερό. Η Αθηνά, χτύπησε με τη σειρά της το κοντάρι της στο βράχο και φύτρωσε μια ελιά! Οι πολίτες θεώρησαν πιο σημαντική την προσφορά της Αθηνάς και προς τιμήν της ονόμασαν την πόλη Αθήνα.