ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΜΑΣ

“Τα μυστικά μας: προσοχή στη λεπτομέρεια, η συνέπεια και το πάθος σε όλη τη διαδικασία, την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και την παραγωγή.”

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΠΟ ΣΤΟ ΧΥΜΟ

Ο τρόπος συγκομιδής του καρπού και η διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου παραμένει ο ίδιος ανά τους αιώνες, παρά το ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας έκανε την διαδικασία πιο εύκολη.


ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

Συλλέγουμε τις ελιές μας μόνο από τα δικά μας χωράφια, τα οποία είναι πιστοποιημένα σε σχέση με τον τρόπο που καλλιεργούν τα δένδρα τους.

Eχουμε επιλέξει να μαζεύουμε το καρπό μας από τα μέσα έως και τα  τέλη Νοεμβρίου, όταν αρχίζει να αλλάζει το χρώμα του. Εδώ βέβαια, η ποσότητα θυσιάζεται προς χάριν της ποιότητας. Έτσι, ενώ η περιεκτικότητα σε λάδι είναι μικρότερη, η γεύση είναι εξαιρετική, μεστή και πικάντικη.

Μολονότι έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι μηχανές, εμείς μαζεύουμε τον καρπό με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με τα χέρια. Τα δέντρα που έχουν ελιές κλαδεύονται, ενώ παράλληλα, άλλα κλαδιά με λιγότερη περιεκτικότητα σε καρπό, τινάζονται με ραβδιά από εργάτες, αφού απλωθούν πανιά ή δίχτυα για τη συλλογή του καρπού. Με τον τρόπο αυτό, μόνο αρίστης ποιότητας ελιές φτάνουν τελικά στο ελαιοτριβείο, το λιτρουβιό όπως το λένε οι ντόπιοι.  Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδό μας  είναι έτοιμο το πολύ μέσα σε 8 ώρες από το μάζεμα του καρπού. Αυτό γίνεται, γιατί αν αφεθεί ο καρπός, οι ελιές αρχίζουν να αλλοιώνονται (επέρχεται ζύμωση). Εμείς στους Ελαιώνες Μεσσηνίας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση της παραπάνω διαδικασίας, αφού αυτή είναι που προσδίδει στο ελαιόλαδο όλη τη φρεσκάδα και το φυσικό άρωμα του καρπού!

ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Στα παλιά τα χρόνια, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν μεγάλους πέτρινους τροχούς για να συνθλίψουν τον καρπό και να πάρουν το λάδι του.

Σήμερα, εμείς, για να πάρουμε το υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, συνθλίβουμε τον καρπό με μηχανικά μέσα. Οι ελιές μπαίνουν σε μηχανές με ανοξείδωτους τροχούς, αφού πλυθούν και διαχωριστούν από τα φύλλα.

Αμέσως μετά, αυτές πολτοποιούνται και συμπιέζονται. Επόμενο βήμα, η προσθήκη νερού στον πολτό και το μηχανικό φιλτράρισμα για τυχόν ιζήματα. Τέλος, το νερό διαχωρίζεται από το λάδι.

Η διαδικασία είναι φυσική, χωρίς να προστίθενται άλλα υλικά εκτός από το φυσικό και πλούσιο σε ιχνοστοιχεία πόσιμο νερό της περιοχής. Το ελαιόλαδό μας παράγεται με ψυχρή έκθλιψη για να κρατήσει όλο το φυσικό του άρωμα και τις θρεπτικές του αξίες. Το ελαιόλαδο δεν πρέπει να οξειδωθεί. Για να το πετύχουμε αυτό φροντίζουμε να μην εκτεθεί στο φως και στον αέρα μέχρι την εμφιάλωσή του.  Γι’ αυτό, ολόκληρος ο εξοπλισμός μας, είναι κλειστός, ενώ οι συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι ποιότητας σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, από το μάζεμα του καρπού μέχρι και την εμφιάλωση, μας εξασφαλίζουν ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.