ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο:  η καλύτερη ποιότητα λαδιού. Ο βαθμός οξύτητας δεν πρέπει να ξεπερνά το 1%. Τα κορυφαίας ποιότητας λάδια έχουν αρκετά χαμηλότερο βαθμό (0,4-0,5%). Το λάδι αυτό έχει εξαιρετικό άρωμα, γεύση και χρώμα.  Το ελαιόλαδο των Ελαιώνων Μεσσηνίας έχει οξύτητα κάτω από 0,3%.
  • Παρθένο ελαιόλαδο:  πολύ καλής ποιότητας λάδι, με ελαφρώς μεγαλύτερη οξύτητα που όμως δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,5%. Έχει άρωμα, γεύση και χρώμα αντίστοιχα με αυτά του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου
  • Αγνό ελαιόλαδο:  καλής ποιότητας λάδι με καλή γεύση και αρκετά μεγαλύτερη οξύτητα που δεν πρέπει να ξεπερνά το 3,3%.

Μια άλλη κατηγορία που τείνει να θεωρηθεί ως ανεξάρτητη, είναι αυτή του βιολογικού ελαιολάδου. Το βιολογικό λάδι είναι προϊόν βιολογικής πιστοποιημένης καλλιέργειας και σχετίζεται αποκλειστικά και μόνον με τη  μη χρήση χημικών ουσιών -λιπασμάτων και άλλων- για την καρποφορία των ελαιόδεντρων. Τα χαρακτηριστικά του, π.χ. η οξύτητα,  δεν σχετίζονται άμεσα με τη  βιολογική ή μη καλλιέργειά του, αλλά με την ποικιλία και τη μεταχείριση  του καρπού του, δηλαδή τον τρόπο συγκομιδής και παραγωγής.

Eμείς στους Ελαιώνες Μεσσηνίας παράγουμε υψηλής ποιότητας βιολογικό, ανεπεξέργαστο, αφιλτράριστο, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Αυτό το επιτυγχάνουμε συνδυάζοντας  όλα τα απαραίτητα “συστατικά-μυστικά“  που προσδίδουν μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά στο ελαιόλαδο, όπως, ποικιλία, κλίμα, είδος υπεδάφους, μέθοδος καλλιέργειας, χρόνος και τρόπος συγκομιδής και παραγωγής του τελικού προϊόντος.